Home Egejska Regija Najbolji Izleti Bodrum,Turska,Najbolji Izleti, Šta videti u Bodrumu

Bodrum,Turska,Najbolji Izleti, Šta videti u Bodrumu

by nikola

Bodrum
Halikarnasus, danas poznat kao Bodrum, nalazi se na istoimenom poluostrvu i sa preko 30 000 stanovnika i oko milion turista godišnje, predstavlja najpopularnije mesto na Egeju u Turskoj. Nekadašnji grad na luci i poznato sastajalište malih ribara i sakupljača sunđera, danas je ta ista luka načičkana belim luksuznim jahtama, a grad postao poznat kao turski St. Tropez. Odiše upečatljivim crtama evropskih gradova, gde se može pohvaliti izuzetno bogatim kulturno – istorijskim nasleđem, jer predstavlja centar jednog od sedam svetskih čuda – grobnice kralja Mausolusa, kao i rodno mesto oca istorije – Herodota . Muzej podvodne arheologije predstavlja nezaobilazan punkt u Bodrumu. Uređen je u renoviranom bodrumskom zamku – kuli Svetog Petra. Destinacija tirkizne obale, spoj prirodnih lepota i istorijski značajnih lokacija, mesto gde tradicija ide rame uz rame sa modernim dobom, predstavlja turističko mesto koje zadovoljava gotovo sve tipove klijenata.

Grad Bodrum –  Grad Hedonizma

Bodrum – grad begonija i zaliva, Sen Trope istoka, pored neverovatnih plaža i prirode, ima izuzetno zanimljivu istoriju – pored vizuelnog doživljaja o Bodrumu ćete čuti zaista dosta interesantnih priča. Predstavlja elitno tursko letovalište pa zbog toga ide ruku pod ruku sa veoma impozantnom marinom koja je obavezno stajalište najimućnijih posednika najboljih jahti sveta. Život u sadašnjem Bodrumu posvećen je pre svega zadovoljstvima, sunčanju i uživanju u velikom izboru vinskih podruma (Bodrum)

Noćni život u Bodrumu

Obavezno planirajte noćni provod tokom letovanja u Bodrumu. Za ljubitelje noćnog života, tu je i plutajući disko Bodrum klub, veliki katamaran staklenog dna koji prima 2.000 ljudi, a oko 2 sata iza ponoći kreće na četvoročasovnu plovidbu. Ovo je jedinstveno iskustvo – ali pored njega na raspolaganju su vam i brojni restorani, klubovi duž obale Bodruma.

Tvrđava i podvodni muzej

Između dve luke, smeštena je impozantna tvrđava sv. Petra iz 15. veka koja je dominira Bodrumom sa koje god trane ga pogledate. Obavezno je posetite pošto je danas ona domaćin fascinantnog muzeja podvodne arheologije.

Tursko veče

Provedite nezaboravnu noć uz tursku muziku, trbušni ples, razne folklorne grupe, cossack plesače i uživajte u gurmanskim specijalitetima turske kuhinje. Jedinstvena prilika da osetite duh orijenta i turske kulture upravo jeste kroz upoznavanje hrane i pića koje domaćini uživaju – ali i kroz opuštajuće momente njihovog folklora.

KUĆA BOGORODICE

Nakon Hrisovog raspeća, apostol Jovan je po Hristovom nalogu odveo Bogorodicu u Efes, a postoji i pisani dokaz koji to potvrđuje. U ovoj kući Devica Marija provela je svoje poslednje dane. U podnožju planine nalazi se i bazilika Sv. Jovana.

KARAADA

je malo nenaseljeno ostrvo, koje je poznato po pećini sa toplom vodom i lekovitim blatom. Ne propustite jedinstven doživljaj i obiđite Crno ostrvo.

EFES

slavni antički grad koji se 160 km od Bodruma . Posvećen boginji Artemidi čiji je hram proglašen za jedno od 7 svetski čuda. Od ovog hrama danas postoji samo jedan stub, ali je činjenica da je hram poglašen jednim od 7 svetskih čuda dovaljan razlog da se ovaj lokalitet poseti. Prvobitno je Efes bio na obali Egejskog mora, dok je danas od obale udaljen oko 8 km. Osnovali su ga stari Grci između XI i XVI veka pre nove ere. U vreme starog Rima bio je najznačajniji trgovački centar i jedan od prvih

PAMUKKALE

Pamučna tvrđava jedno je od najinteresantnijh mesta na svetu. Lepote ovih geoloških formacija koje su termalni mineralni izvori stvarali milenijumima, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Taloženje minerala napravilo je male bele kaskadne bazene sa toplom vodom, koji deluju kao da su napravljeni od leda. Na izvoru je nekad bio antički grad posvećen kraljici Hieri, Hierapolis. Ne propustite da se okupate u čuvenom Kleopatrinom kupatilu.

Ostale ponude