Home Inspirišemo Tursku Letovanje u Turskoj – Alanja

Letovanje u Turskoj – Alanja

by admin
alanja turska letovanje

Na samom istoku provincije Antalija, na 166 kilometara udaljenosti od grada Antalija, nalazi se spektakularno letovalište Alanja. Iznad Alanje se proteže planinski venac Taurus.

Arheološka nalazišta u okolini Alanje pokazuju da je mesto bilo naseljeno i 20.000 godina pre nove ere. Alanja je prepuna arheoloških i etnografskih muzeja vrednih posete.

U sredini zaliva se nalazi luka koja je podignuta još u srednjem veku. Danas su ovde načičkane jahte, brodići (uključujući i turističke).

Alanja ima dve velike plaže, jedna se nalazi na istoku, a druga na zapadu grada. U ponudi su brojne škole ronjenja, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je rafting.

Sama okolina Alanje je bogata pećinama koje je najbolje obići organizovanim turističkim brodićima.

Citadela Alanje se nalazi na 300 metara nadmorske visine i podeljena je na pet sekcija. Citadela je spoj helenističkih ruševina, kao i vizantijske i muslimanske arhitekture.

Najzapaženija građevina u Alanji je Crveni toranj (Kazilkule) čiji vrh je napravljen od cigle. Toranj broji pet spratova. Tu su danas smeštene galerije.

Alanja je grad koji živi 24 sata dnevno. Poznata je po dobrom noćnom provodu, tako da je letovalište naročito popularno među mladima.

Alanja ima odlično vreme tokom cele godine, tako da možete sebi priuštiti dobar odmor i van jeka sezone (jul i avgust) kada cene svega drastično skoče.

U provinciji Antalija pod turskim doručkom se podrazumeva sir, masline, paradajz, krastavac, voće, med, pekmez, hleb i jaja.

Za ručak je najpopularniji kebab, a među dezertima baklava i sladoled iz plamena. Antalijska kuhinja je kombinacija arapskih i mediteranskih ukusa.

Hrana

Turska kuhinja predstavlja kombinaciju mediteranskih, centralnoazijskih i arapskih uticaja tako da je izuzezno bogata. Govedina je najvažnije meso a patlidžan, luk, sočivo, pasulj, paradajz, beli luk i krastavac su najvažniji od povrća. Glavne namirnice su pirinač (pilav), brašno i hleb od bulgura, a jela se uglavnom spremaju na biljnom ulju ili ponekad na puteru.

Piće

Raki (liker od anisa), poznat kao ’’lavlje mleko’’, koje se zamuti kada mu se doda voda. Konzumiranje rakija je ritual koji tradicionalno prate razne meze.
Ajran – osvežavajuće piće od jogurta.
Čaj – obično crn i jak i služi se u malim čašama u obliku lale.

Ostale ponude