Home Inspirišemo Tursku Letovanje u Turskoj – Fetije

Letovanje u Turskoj – Fetije

by admin
Letovanje u Turskoj – Fetije

Fetije je jedan od turističkih bisera Turske na jugozapadu Anadolskog poluostrva. Zapljuskuju ga vode Sredozemnog mora. Nalazi se u istoimenom zalivu poznatom po 12 ostrva.

Fetije pripada provinciji Mula. Broji nešto manje od 100.000 stanovnika. Regijom dominiraju visoki masivi planina Ak, Baba i Bej. U neposrednoj blizini Fetija se ističu čak tri vrha viša od 3000 metara što predstavlja prirodni kontrast u odnosu na najlepše plaže zapadne Turske obale poznatije kao “tirkizna obala” zbog prelepe boje mora.

Istorija ovog grada se vezuje za drevno Likijsko kraljevstvo. Glavni grad Likije je bio Ksantos a najveće svetilište se nalazilo u gradu Leton. Drevni Likijci su imali svoje pismo, jezik, običaje i bogove. Najveći gradovi kojih je bilo 23, udruženo je u likijsku federaciju koja je predstavljala demokratsko telo sa 23 člana. Oni su glasanjem donosili najznačajnije odluke vezane za državnu i lokalnu vlast. Likijci su se bavili poljoprivredom, trgovinom ali su bili izuzetno cenjeni kao profesionalni vojnici – plaćenici, koji se čak spominju i u Homerovoj “Ilijadi” kao saveznici Troje. Proces potpune helinizacije počinje dolaskom Aleksandra Velikog 333. godine pne.

Kad stignete u Fetije ne propustite da vidite i nešto čime se ovaj grad ponosi. U samom centru trebalo bi posetiti stari grad, grčki amfiteatar i likijske grobnice kao svedoke nekadašnjih slavnih vremena likijskog kraljevstva. Velika je šteta što su jaki zemljotresi u nekoliko navrata (poslednji 1967. god) potpuno razorili grad. Na šest kilometara od centra Fetija nalazi se Kanjakoj, najveće napušteno naselje od strane grčkog stanovništva u vreme “razmene naroda”.

Zovu ga još i selo duhova u kome se mogu videti napušteni domovi i ognjišta, crkve i kapele. Moderne Fetije se iz godine u godinu šire i razvijaju, mnogo se gradi a nekretnine su posebno zanimljive Englezima koji ih kupuju i upravo ovde provode bezbrižne penzionerske dane.

Barova i lokala ima mnogo, nalaze se u starom gradu i u glavnoj marini, diskoteke su uglavnom u Olu Denizu koji je i centar noćne zabave za mlade dok je stari grad mirniji. U restoranima se nude specijaliteti internacionalne i turske kuhinje.

Regija Fetija obiluje lepim plažama, među kojima se neke vode kao najlepše u Turskoj.

Oludeniz plaža je udaljena 17 kilometara od grada. Do nje se lako stiže dolmušem koji polazi iz centra Fetija. Planina Baba koja se naslanja na plažu je poznata po skokovima paraglajdingom i letenjem iznad plaže Oludeniz. Ovo iskustvo je jedno od najvećih atrakcija i turisti koji imaju dovoljno hrabrosti i avanturističkog duha je ne propuštaju.

Ostale ponude