Home Inspirišemo Tursku Letovanje u Turskoj – Kušadasi

Letovanje u Turskoj – Kušadasi

by admin

Kušadasi je jedno od vodećih letovališta u Turskoj i pruža izuzetne uslove za nezaboravan odmor. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim letima i blagim zimama, tako da turistička sezona traje dosta dugo. Veliki broj peščanih plaža kraj toplog, bistrog mora pružaju atraktivnu zabavu, kao što su: jedrenje, skijanje na vodi, odbojka na plaži…

Kušadasi se nalazi se 90km južno od Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj. U blizini je veoma važnih istorijskih znamenitosti kao što su Efes, Didima, Priena, Milet…

U samom centru Kušadasija nalazi se bazar koji će Vam pružiti osećaj pravog Orijenta – cenkanje je obavezno. Večernje sate možete provesti u jednom od restorana u centru i uživati u veoma ukusnim specijalitetima turske kuhinje. Za mlade i one koji se mladima osećaju Kušadasi nudi čuveni Bar street (ulicu barova), gde Vas očekuje neverovatan provod do ranih jutarnjih časova.

Plaže u Kušadasiju

Međutim, Kušadasi nije samo roba, hrana i previše ljubazni, a nekad i napadni trgovci, već i Egejsko more koje zapljuskuje obalu. Plaže su nešto udaljenije od centra, tako da je za početak bolje hvatati lokalni prevoz – DOLMUŠ, gde je cena karte u jednom pravcu od 2.25 do 2.75 TL u zavisnosti od plaže koju želite posetiti.

Dolmuš broj 5 vozi na čuvenu Ladies beach – dugačku plažu gde možete iznajmiti suncobran i dve ležaljke za 15TL ili u blizini postaviti peškir i uživati u mekoći i vrelini sitnog peska. Talasi su veoma česti, a nekad i izuzetno veliki da vas poklope, tako da ukoliko niste ljubitelj toga, držite se plićaka.

Pored plaže, nalaze se i radnje, marketi i restorani gde se možete sakriti od jakog podnevnog sunca, koje je ovde veoma opasno.

U neposrednoj blizini Ladies-a, nalazi se Green beach sa organizovanim dnevnim žurkama i srpskom muzikom. Odatle možete prošetati do Sunrise i Paradise plaža koje su za kupanje nešto bolje i svakako čistije. Ako volite šetnju, od ovih plaža do centra grada, trebaće vam nešto više od sat vremena.

Kušadasi je ranije bio poznat po jednom, a danas po dva akvaparka koji tokom čitave sezone privlače veliki broj turista. Adaland je prvi izgrađen i dugo je bio akvapark broj jedan u široj regiji Turske. Nekoliko godina kasnije je otvoren i Aqua Fantazy koji je ubrzo preuzeo vođstvo. Iako postoje indicije i priče da je u poslednje vreme bolje i sigurnije ići u Aqua Fantazy, ono što je sigurno je da i jedan i drugi imaju interesantne sadržaje koje će učiniti da vreme proleti. Ukoliko volite ovakvu vrstu zabave, svakako vredi otići i provesti dan na jednom od ova dva mesta. Raznovrsni tobogani, tematske oblasti, igre na vodi, zanimacija za najmlađe kao i dovoljno ležaljki i suncobrana su ono što očekuje sve one koji se budu odlučili za jedan avanturistički dan na jednom od ova dva mesta.

Ostale ponude