Home Inspirišemo Tursku Letovanje u Turskoj – Marmaris

Letovanje u Turskoj – Marmaris

by admin
Letovanje u Turskoj – Marmaris

Marmaris se nalazi na jugozapadu Turske, na poluostrvu oko koga se spajaju Egejsko i Sredozemno more. Mediteranska klima uslovila je bujno rastinje po kome se Marmaris izdvaja od ostalih turističkih mesta u Turskoj. Okružen je četinarima koji se spuštaju do same obale i nepreglednim plantažama limuna. Karakterišu ga i duge peščane plaže, odlično opremljene za kupanje i sunčanje. Marmaris je pun prodavnica u kojima se mogu naći predmeti od kože, nakit, ćilimi i tepisi, kao i “kam bali”, med koji meštani prave od četinara.

NAJBOLJI PROVOD

Restoran “O jes” u glavnoj ulici u Marmarisu i “Kingslend” u Ičmeleru. Ručak je oko 10 evra, pivo tri–četiri evra, voda, pola litra 0,30–1,2 evra. Obavezno probajte lokalno vino i domaću rakiju od anisa.

Bar strit: deo grada u kome se nalaze najbolji kafići, barovi i diskoteke. Ovde se svake večeri održavaju karaoke zabave i tradicionalne turske večeri s trbušnim plesačicama.

Kupujte u brojnim radnjama i tržnicama, a uz cenkanje možete jeftino da pazarite nakit, ćilime, tepihe i kožne jakne. Kratku kožnu jaknu ne treba da platite više od 50 evra, a kožni mantil ne više od 130 evra.

Izvrstan domaći med kam bali, koji meštani prave od četinara, košta tri i po evra po kilogramu.

Marmaris plaže

Palmama obloženo šetalište pored plaže je prepuno kafića, restorana i barova koji rade gotovo celom dužinom uske plaže Marmarisa, koja je sačinjena od vulkanskog peska i šljunka. Ima dosta ležaljki i suncobrana, a ovde možete uživati i u brojnim sportovima na vodi. Traka se na kraju spaja sa Long Beach, koja se prostire na 10 kilometara u susedni Ičmeler – dolmuš bus vas može odvesti tamo ako želite da promenite plažu.

Plaže nisu baš široke i gornja polovina je prekrivena suncobranima i ležaljkama koje možete iznajmiti za nominalnu naknadu ako ih hoteli/restorani ne daju. Mnogi hoteli imaju privatne plaže. More je toplo, kristalno čisto i savršeno za plivanje.

Postoje neke fenomenalne plaže u roku od pola sata vožnje, tako da ako ste u potrazi za dobrom plažom, posetite Kleopatra ostrvo, gde se kaže da je pesak najbolji na svetu. Ičmeler plaža je udaljena samo 15 minuta, to je šira plaža i mnogo je mirnija nego Marmaris plaže.

Toplo more, duge plaže, raznovrsne cene, zanatske radnje, dnevna i noćna zabava, bogata ugostiteljska ponuda, učinili su da Marmaris bude jedna od najpopularnijih destinacija u Turskoj. Ukoliko ste odlučili da ove godine letujete u Marmarisu, aktuelne ponude možete pogledati na sajtu Foryou.rs.

Ostale ponude