Home Inspirišemo Tursku Letovanje u Turskoj – Side

Letovanje u Turskoj – Side

by admin
side turska letovanje

Grad Side je udaljen oko 15 km od Antalije, a nalazi se na malom poluostrvu od samo 800 m dužine.

Side je najpoznatiji po svojim peščanim plažama koje okružuju celo polustrvo.

Side ima dve glavne plaže: Istočnu i Zapadnu. Iako su jako blizu jedna druge, različite su po karakteristikama. Zapadna plaža je plitka i bezbedna za porodično kupanje, što je čini posećenijom u jeku sezone. Na obe plaže možete uživati u parasejlingu, ronjenju, skijanju na vodi, pecanju… Ako ipak volite mirnije kupanje, prošetajte dalje od grada i naći ćete se na najlepšoj mediteranskoj plaži punoj kornjača.

Iako je Side postao ekstremno popularno odmaralište, uspeo je da sačuva svoju  autentičnost. Zahvaljujući obilju arheoloških nalazišta, grad je došao na mapu turskih atrakcija, a sam Stari grad predstavlja čudo smirenog šarma: slatke jednospratne kućice sa drvenim balkonima, u lavirintu vijugavih uličica. Ako ste pobornik edukativnog turizma, obavezno posetite: amfiteatar, koji datira iz helenističkog perioda (jedan od najvećih u Turskoj), koji je mogao da primi otprilike 15 hiljada gledalaca, rimski hram Apolona i Artemide, gradske kapije, akvadukte i muzeje. Posebno zadovoljstvo je hodati pored ovih znamenitosti noću, kada su osvetljene.

Po običaju, turski primorski gradovi su okruženi grčkom, hetitskom i rimskom istorijom, tako da pružaju fantastične mogućnosti za fakultativne ekskurzije. Na 80 kilometara od Sidea, posle divnog putovanja uz more, naići ćete na ruševine grada Faselisa, grada koji su osnovali Grci sa Rodosa u VII veku pre nove ere. Mnogo vekova je ovaj grad bio najvažnija likijska luka, i to zato što je sam Faselis imao tri luke: Severnu, Južnu i Vojnu. Kroz grad vas vodi 24 metra široka avenija, koja je bila glavna ulica, a na zapadnom kraju se nalazi Hadrijanova kapija. Grad je prekrasno očuvan, tako da možete da vidite i javna kupatila, trg i još jedan amfiteatar!

Ostale ponude