Home Inspirišemo Tursku Turska je najposećenija destinacija za letovanje i odmor

Turska je najposećenija destinacija za letovanje i odmor

by admin
turska letovanje 2022

Već godinama je Turska među najposećenijim destinacijama za letovanje i odmor, ali to nije nimalo čudno kada uzmemo obzir predivne peščanje plaže, autentične građevine i sjajan noćni provod.

Kemer je pre petnaestak godina doživeo ekspanziju i u njemu svi viđeniji turski glumci, pevači i džet set imaju svoje kuće. Na primer, jedan od njih je Halit Ergenč koji je tumačio lik Sulejmana Veličanstvenog. Kemer na turskom znači kaiš ili pojas. Grad je ranije bio malo ribarsko mesto i nije bio popularan, jer se do njega dolazilo kozijim stazicama preko planine, koje su ličile na jedan kaiš, pa otuda naziv Kemer. U njemu danas živi veliki broj starosedeoca Antalije.

Alanja je fantastična za mlade ljude i pravo mesto za uživanje. Na primer, jedino u Alanji mogu se videti kupačice u toplesu. Turska je zemlja koja ima dugu tradiciju i postoje razlike između Turske i naših zemalja. Međutim, u Alanju dugo dolaze Evropljani, posebno Skandinavci, Česi i Nemci i oni su praktično doneli način sunčanja u toplesu. Razbili su tabu sunčanja i kupanja žena u odelu. U Alanji to možemo videti već na Kleopatrinoj plaži, dok na drugim mestima ne žele da povređuju kulturološka i religijska shvatanja pa je to jedino mesto gde turiskinje mogu biti u toplesu.

Antalija je dvomilionski grad na vodi, ima mnogo stranaca i poslovnih ljudi. Demre je grad gde je sveti Nikola, naš veliki svetac, rođen, bio patrijarh crkve i tu je i sahranjen. Ali njegove mošti su ukradene i prebačene u Italiju. U Antalijskom muzeju ostale su samo dve kosti svetog NIkole i to jedna kost ruke i ključnjača. Antaliju treba obilaziti godinu za godinom i tako je upoznati sve bolje.

Side. Na 75 kilometara udaljenosti od Antalije se nalazi antički gradić (nekada pripadao Grcima) i letovalište Side. Moderni kafići, barovi i restorani su se stopili sa antičkim ruševinama i starim ribarskim kolibama unutar grada. Tokom leta se koncerti održavaju na otvorenim amfiteatrima. U gradu se nalaze hramovi posvećeni Apolonu i Dioniziju. Fontane, muzeji, stare kupaone – sve to privlači turiste iz čitavog sveta.

Stari grad Side je okružen peščanim plažama i opkoljen toplim morem.

Na zapadu se nalazi plaža koju karakteriše plitak ulazak u vodu, što je čini idealnom za malu decu.Plaža na istoku je odlična za bavljenje vodenim sportovima i aktivnostima na pesku. Na sve strane se ljudi bave odbojkom, jedrenjem, tenisom, ronjenjem, surfovanjem, pecanjem, safarijem, jahanjem konja.

Na 35 kilometara udaljenosti od grada se nalazi ogromni vodeni park sa pogledom na more. U okviru parka postoji bandži-džamp.

Ostale ponude